ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı, gıda zinciri boyunca gıda güvenliğini temin etmek, gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli olan hijyen şartlarının (personel hijyeni, donanım hijyeni, ham madde hijyeni, ortam hijyeni, vb.) belirlenerek bu şartların sağlanması, üretim ve servis aşamasında tüketici açısından sağlık riski oluşturabilecek nedenlerin belirlenebilmesi ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması temeline dayanan bir sistemdir.
Tüm Dünya’ da yaygın olarak kullanılan Gıda Güvenliği Yönetim Sistem Standardı ISO 22000 iş dünyasındaki gelişmelere ve gıda sektöründeki uygulamalarındaki değişiklikler dikkate alarak ve ISO standartlarının EK SL yapısına uygun olarak revize edildi ve 2018 yılının Haziran ayında ISO 22000:2018 olarak artık kullanımda.
Kimler Uygulayabilir
ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ile ilgili gereksinimleri gerçekleştirmek isteyen ve “Tarladan - Sofraya” olarak tanımlanabilecek yapıdaki zincirde bulunan tüm kuruluşlara yönelik tüm kuruluşlar için uygundur.
Bu nedenle ISO 22000 standardı, gıda sektöründe bulunan tüm kuruluşlar için uyarlanabilir ve uygulanabilir bir standart olmaktadır.
Diğer Sistemlerle Entegrasyon
ISO 22000 aynı zamanda revize edilmiş 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, 2015 yılında yayınlanmış ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve/veya ISO 14001 Çevre Yönetim Sisteminin yapısıyla neredeyse tam entegrasyon sağlayacak içeriğe sahiptir.
Bu nedenle kurumunuzda uygulayacağınız diğer yönetim sistemlerini ISO 22000 ile entegre çalışır hale getirmeniz oldukça kolaydır. Bu sayede daha etkili ve efektif bir çalışma alt yapısı sağlayabilirsiniz.
ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Kuruluşunuza Faydaları
* Uluslararası bir standart olmasından dolayı, uluslararası ve ulusal yasal şartlar ve diğer standartlarla kolaylıkla harmonize olması,
* HACCP prensipleriyle uyumludur,
* Üründen çok sistem yaklaşımını ön plana çıkaran bir alt yapı,
* Kuruluş içerisinde Kritik Kontrol Noktalarının tespiti ve iyileştirilmesini sağlar,
* Kuruluşun her seviyesinde Tehlike Analizlerinin hazır olmasını sağlar,
* Etkin ve efektif üretim planlaması sağlar,
* Üretim sonrası doğrulamalarda azalma sağlar,
* Sistemli ve kontrollü üretim sonrası, hatalı ürün maliyetlerinde düşüş sağlar,
* Kuruluşta bulunan tüm çalışanlar gıda güvenliği hakkında farkındalığa sahip olur,
* Kuruluşta Hijyen her zaman en üst seviyede tutulur,
* Yasal şartlara uyum sağlandığı için resmi denetimlere her zaman hazır olunması sağlanır,
* Tüketici memnuniyeti sağlar,
* Ve son olarak;
Marka Değerinin ve saygınlığınızın artması için ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikanızı kullanabilirsiniz.
ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgelendirmesi için Buraya Tıklayınız