• Haberler & Gelişmeler
  • ISO 22000 standardının 2018 versiyonu yayınlandı

ISO 22000 standardının 2018 versiyonu yayınlandı

ISO 22000 neden revize edildi?
ISO 22000’in 2005’te ilk yayınlanmasından bu yana, tedarik zincirindeki kullanıcılar yeni gıda güvenliği sorunlarıyla karşı karşıya kalmıştır ve gelişen gıda sektörüyle beraber ISO 22000 standardın da revize edilmesine ihtiyaç duyulmuştur.

Bir ISO standardının revize edilmesi normal bir işlemdir. Aslında ISO tarafından her beş yılda bir standartlar, işletmelerin mümkün olduğu kadar yönetim sistemlerine faydalı ve alakalı kalmasını sağlamak için gözden geçirilir ve gereklilik varsa revizyon gerçekleştirilir.

19 Haziran 2018'de resmi olarak yayımlanan ISO 22000 standardının 2018 versiyonu, ISO 9001 ve ISO 14001 gibi yaygın olarak kullanılan diğer standartlarla aynı Yüksek Seviye Yapısı (HLS) yapısını takip ettiğinden, diğer yönetim sistemlerine entegrasyonu daha kolay olacak şekilde revize edilmiştir. 

ISO 22000:2018’deki önemli değişiklikler

En önemli değişikliklerden biride standardın aynı ISO 9001 ve ISO 14001 gibi 10 madde üzerinde toparlanması ve kolay entegre edilebilir bir yapıya bürünmüş olmasıdır.

Göz önünde bulundurulması gereken önemli değişikliklerden bazıları ise: 

1) HLS'nin benimsenmesinden kaynaklanan değişiklikler
* İş Bağlamı ve İlgili Taraflar: Bölüm 4.1, iç ve dış konular, iş ortamının sistematik olarak belirlenmesi ve izlenmesi için yeni hükümler getirdi ve Bölüm 4.2, ilgili tarafların ihtiyaç ve beklentileri, olabilecek (potansiyel olarak) faktörleri belirleme ve anlama taleplerini getirdi. Yönetim Sisteminin amaçlanan sonuçlara ulaşma yeteneğini etkileyebilir.
* Liderlik ve yönetim taahhüdü üzerindeki güçlendirilmiş vurgu: Bölüm 5.1 şimdi, yönetim sisteminin etkinliğini aktif olarak kullanmak ve hesap verebilirlik almak için yeni talepler içermektedir.
* Risk yönetimi:  - Bölüm 6.1 şimdi şirketlerin, yönetim sisteminin amaçlanan sonuçlarını sunma kabiliyetini etkileyebilecek (olumlu ya da olumsuz) riskleri ele almak için gerekli önlemleri almasını, dikkate almasını ve gerektiğinde önlem almasını gerektirmektedir
* İyileştirmeler için itici güçler olarak hedeflere daha fazla odaklanmak: bu değişiklikler Bölüm 6.2'de ve performans değerlendirme bölümünde 9.1'de bulunabilir.
* İletişim ile ilgili genişletilmiş gereksinimler: Bölüm 7.4, neyin, ne zaman ve nasıl iletişim kurulacağının belirlenmesi de dahil olmak üzere, iletişimin “mekaniği” ile ilgili olarak şimdi daha açıklayıcıdır.
* Bir gıda güvenliği el kitabı için daha az katı gereklilikler: - değişiklik, bölüm 7.5'te belirtilmiştir. Hala belgelenmiş bilgilerin olması gerekir. Dokümante edilmiş bilgiler, yeterince korunmasını sağlamak için kontrol edilmelidir (ref. 7.5.3). Belgelendirilmiş bir prosedürün açık olması şartı kaldırılmıştır.

2) ISO 22000 ve gıda güvenliği yönetimine özgü diğer değişiklikler
* PDCA döngüsü: standart, Standart Çalışmada birlikte çalışan iki ayrı döngü gerçekleştirerek Plan-Do-Check-Act-Act döngüsünü netleştirir: biri yönetim sistemini, diğeri HACCP ilkelerini kapsar.
* Kapsam, şimdi özellikle hayvan yemi içerir: insan tüketimi için yiyecek üretmeyen hayvanlar için yiyecek. Yem, gıda üreten hayvanlara beslenmek içindir.
* Tanımlardaki bazı önemli değişiklikler: “Zarar”, gıda güvenliği tehlikesi tanımına uyumu sağlamak için “olumsuz sağlık etkisi” ile değiştirilir. 'Güvence' kullanımı, gıda güvenliği güvencesine dayanarak tüketici ile gıda ürünü arasındaki ilişkiyi vurgular.
* Gıda güvenliği politikasını iletmek - Bölüm 5.2.2: Gıda güvenliği politikalarının çalışanlar tarafından anlaşılmasını kolaylaştıracak yönetimi açıkça gerektirmektedir.
* Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Amaçları: Gıda güvenliği yönetim sistemi için hedeflerin belirlenmesi Bölüm 6.2.1'de ayrıca belirtilmiştir ve “müşteri gereksinimleri ile tutarlı”, “izlenen” ve “doğrulanmış” gibi öğeleri içerir. 
* Harici olarak sağlanan süreçlerin, ürünlerin veya hizmetlerin kontrolü - Bölüm 7.1.6: Bu madde ürün, süreç ve hizmet tedarikçilerini (dış kaynaklı süreçler de dahil olmak üzere) kontrol etme ve gıda güvenliği için gerekli gereklilikleri uygun şekilde iletme ihtiyacını ortaya koymaktadır. yönetim sistemi gereksinimleri.