22 Şubat 2024 tarihinde, Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) ve Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO), İklim Değişikliğinin yönetim sistemi yeteneği üzerindeki etkisinin dikkate alınması ihtiyacını değerlendiren "İklim Değişikliği Londra Bildirgesi"ni destekliyor amaçlanan sonuçlara ulaşmak için, mevcut bir dizi yönetim sistemi standardına iki yeni metinsel açıklama eklemeye ve bunları geliştirilmekte/revizyona tabi tutulan tüm yeni standartlara dahil etmeye karar vermiştir.
IAF Teknik Komitesi (TC), Değişikliklerin akreditasyon kuruluşları, belgelendirme kuruluşları ve sertifikalı kuruluşlar üzerindeki etkisini açıklığa kavuşturmak amacıyla değişiklikleri resmi bir karar olarak yayınladı.
Bu karar ve yayın doğrultusunda çeşitli ISO standartlarının özellikleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
ISO 9001:2015 / Amd 1:2024 https://www.iso.org/standard/88431.html
ISO 14001:2015 / Amd 1:2024 https://www.iso.org/standard/88209.html
ISO 22000:2018 / Amd 1:2024 https://www.iso.org/standard/88410.html
ISO 22301:2019 / Amd 1:2024 https://www.iso.org/standard/88412.html
ISO/IEC 27001:2022 / Amd 1:2024 https://www.iso.org/standard/88435.html
ISO 37001:2016 / Amd 1:2024 https://www.iso.org/standard/88419.html
ISO 45001:2018 / Amd 1:2024 https://www.iso.org/standard/88428.html
Yukarıdaki tüm standartlar için yeni değişiklikle eklenen maddeler aşağıdaki gibidir:
4.1. Kuruluş, iklim değişikliğinin ilgili bir konu olup olmadığını belirlemelidir.
4.2. Not: İlgili tarafların iklim değişikliğiyle ilgili gereksinimleri olabilir.
Sertifikalı kuruluşlarımızın bu kapsamda yapması gerekenler;
* İklim Değişikliğinin diğer konularla birlikte ilgili olup olmadığı belirlenmeli, ilgili ise yönetim sistemleri standartları kapsamında risk değerlendirmesi kapsamında değerlendirilmelidir.
* Birden fazla yönetim sisteminin (örneğin Kalite Yönetimi ve Sağlık ve Güvenlik Yönetimi) işletildiği durumlarda İklim Değişikliği, ilgili olduğu tespit edilen her bir yönetim sistemi standardı kapsamında değerlendirilir.
* İklim değişikliğiyle ilgili bazı hususların ve risklerin, geçerli yönetim sistemi veya sektörün kapsamından bağımsız olarak genel nitelikte olabileceği (örneğin, mevzuata uygunluk veya operasyonel uyumluluk ve kurumsal dayanıklılıkla ilgili oldukları durumlarda), diğerlerinin ise özel olarak aşağıdakilere endeksleneceği belirtilmektedir: Belirli sektörlere ve kuruluşun özelliklerine (örneğin enerji üretimi, tarım ve balıkçılık) (örneğin coğrafi konum, tedarik zincirinin doğası veya iş dinamikleri) yönelik yönetim sistemi standartlarının gereklilikleri.
Değişikliğin 3. taraf denetimleri ve belgelendirme sürecine etkisi;
* KingCert tarafından gerçekleştirilen yönetim sistemleri denetimleri, en son yayınlanan metne uygun olarak, kuruluş ve bağlamı ile ilgili olarak İklim Değişikliğini etkileyen konuları sorgulayacaktır. Kuruluşun, İklim Değişikliği de dahil olmak üzere ilgili olarak tanımlanan tüm iç ve dış konuların dikkate alındığını gösteremediği durumlarda uygun bir tespitte bulunulacaktır.
* Yönetim sistemi standartları ISO değişiklik sürecinden geçecektir ancak bu durumda revize bir sertifika verilmesine gerek yoktur.
* Her Yönetim Sistemi standardının yayın yılı değişmeyecektir.
* Sertifikalı Yönetim Sisteminin uygulama kapsamında herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır.
* Sertifikalı Yönetim Sisteminin etkinliği üzerinde önemli bir etkisi yoktur.
* Sertifikalı kuruluşların yeni gereklilik nedeniyle nihai olarak uygulayacakları yöntem ve eylemler, Yönetim sistemi kapsamında halihazırda ele aldıkları diğer bağlamsal konularda gelecekte değişiklik olması durumunda uygulayacakları yöntem ve eylemlere benzer olacaktır.
01.05.2024 tarihinden sonra gerçekleştirilen tüm denetimler (ilk denetim, gözetim ve yeniden belgelendirme) bu değişiklikler dikkate alınarak gerçekleştirilecektir.
Bilginize sunarız.